Yazılım Öğrenmeye Nereden Başlamak Gerekli?


Bu konumuzda Yazılım Öğrenmeye Nereden Başlamak Gerekli? Yazılımda En Kolay Kodlama Dili Hangisidir? ve buna benzer akla gelen sorulara cevap veriyoruz …
SORU:

Merhaba yaşımı belirtmeden genç olduğumu belirteyim bir kodlama dili öğrenmek istiyorum, daha önce algoritmayı araştırdım ve hemen hemen kavradım,
Yeni başlayanlar için (android, win vb önemli değil) öğrenmesi en kolay ve aynı zamanda geliştirilebilecek hangi dili önerirsiniz. Ve önerdiğimiz dili açıklarmısınız? . Teşekkürler
CEVAP:
Yazılımın temeli algoritmaya dayanır. Dolayısıyla algoritmalar konusunda bilgi sahibi olmanız ve algoritmalar konusunda sıkıntılarınızın olmaması lazım. Fakat algoritmanın anlamını bilmek yetmez, onu benimsemeniz ve onunla ilgili örnekler yapmanız gereklidir.
Yazılım Öğrenmeye Nereden Başlamak Gerekli?
Daha önceki bir çok yazımda yazılım dillerinden bahsettim. Hangi platform için hangi yazılım dillerinin bilinmesi gerektiğini söyledim. O yüzden tekrar tekrar aynı çorbayı ısıtıp ısıtıp mevzuyu uzatmadan direk cevaba geçelim =)
Bir yazılım dili öğrenmeden önce hangi platform için yazılım yapmak istediğinize karar vermeniz gerekiyor. Her kodlama dili farklı bir yapıya sahip olsa da bir çoğu benzer mantıkta. Bu nedenle bir yazılım dilini çok iyi öğrenmeniz durumunda diğer yazılım dillerini öğrenmeye çalışmanız zor olmaz.
HTML ve CSSHangi platform için yazılım dili öğrenmek isterseniz isteyin önce benimde öğrenmeye başladığım dil olan HTML ve CSS dillerini öğrenmenizi tavsiye ederim. Yazılımda En Kolay Kodlama Dili Hangisidir? sorusunun cevabı da budur.
HTML ve CSS için programlama yada yazılım dili diyemeyiz. Çünkü dinamik yani kendisiyle bir işlem yapabileceğiniz diller değillerdir. Fakat web tabanlı bir yazılım yapacaksanız, ister PHP, ister ASP.NET olsun kesinlikle HTML ve CSS bilmeniz gereklidir. Bu dilleri bilmek azda olsa diğer programlama dillerinde size yardımcı olacak, en kötü ihtimalle fikir sahibi olmanızı sağlayacaktır.
Örneğin, CSS’te bir resmi, tabloyu yada benzer bir şeyin genişliğini “Width” yazıp değer vererek ayarlarsınız. Tabi bu aynı zamanda İngilizce de “Genişlik” anlamına gelir. Fakat hiç İngilizce bilmeseniz bile CSS bilmeniz durumunda, hangi yazılım dili öğrenmeye çalışırsanız çalışın bir yerde genişletme yapmak için aklınıza direk “Width” gelecektir ve yüzde 90 oranında orada width kullanılıyor olacaktır.
Zaten HTML ve CSS öğrenmesi zor diller değillerdir. Öncelikle bu dilleri öğrenmeye çalışmanız kendinizi test etmeniz açısından da çok güzel bir yoldur. HTML ve CSS’yi öğrenmeye çalışıp öğrenemiyor yada sıkılıyorsanız yazılıma hiç bulaşmayın. Çünkü yazılım dilleri HTML ve CSS’den çok daha karmaşık ve zordur.
Benim Önerdiğim Yazılım Dili
Herkes kendi bildiği yazılım dilinin kolay olduğunu iddia edip, kendi bildiği yazılım dilinin öğrenilmesi gerektiğine dair tavsiyelerde bulunur. Bende bir çok yazılım dilinde bilgi sahibiyim fakat özellikle C# ve ASP.NET kodlama dillerine hakimim. Fakat “mutlaka C# yada ASP.NET öğrenin” diyemicem. Çünkü ben şu anda bu kodlama dillerini bildiğim için bana kolay geliyor ama aslında kolay değiller. Yinede öğrendikten sonra diğer kodlama dillerine nazaran çok daha kolay ve hızlı uygulamalar geliştirebileceğinizi söyleyebilirim.
Yazilim DilleriTabi günümüzde bir Windows uygulaması veya web sitesi yapmaktan daha çok mobil uygulaması yapabilmek önemli. Bu nedenle mobil uygulama alanında kod geliştirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Mobilde de 2 büyük oyuncu var. Bunlar Apple (iOS) diğeri Android. Android piyasanın yüzde 85 gibi çok büyük bir oranına hakim. Bu nedenle Android için uygulama geliştirmek daha mantıklı görünüyor ve bu Java kodlama dilini bilmek gerektiği anlamına geliyor. Tabi Java sadece Android ‘te değil bir çok platform için kullanılabilinen bir dil olduğunu da unutmamak gerek. “Yok ben illa Apple (iOS) için uygulama yapmak istiyorum” diyorsanız o zaman Objective-C kodlama dilini öğrenmeniz gerek.
SONUÇ
Hangi yazılım dilini öğrenecekseniz öğrenin işe kesinlikle temelinden başlayın. Bu vesile ile işi temelinden anlatan kaynaklara başvurun. Ortasından başlayan kaynaklara başvurursanız yada kafanıza göre öğrenmeye çalışırsanız daha yolun başında tökezler yazılımdan koparsınız.
Amacınız bir oyun yapmak olsa bile önce basit ve hiç bir işinize yaramayacak uygulamalar yapın. Bunu da sırf kendinizi geliştirmek için yapın. Asla birden bire çok büyük çapta bir şey yapmaya çalışmayın. Çünkü yazılıma başlar başlamaz ilk projeniz olarak büyük çaplı bir şey seçerseniz çok zorlanırsınız.