Web Tasarımı ve Kodlama mı Bilgisayar Programcılığı mı?


Web Tasarımı ve Kodlama mı Bilgisayar Programcılığı mı? seçmesi gerektiğini soran kardeşimizin sorusunu cevaplıyoruz.
SORU:

Merhaba,
Düz lise mezunuyum. Açıköğretim Fakültesi önlisans programlarından birine kaydolmayı ve sonrasında DGS sınavına girerek yazılım temelli dört yıllık bölümlere geçmeyi planlamaktayım. Fakat iki bölüm arasında kaldım; Anadolu Üniversitesi – Web Tarasımı ve Kodlama / Atatürk Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı.
İlgili bölümlerin tek başına birşey öğretmeye yetmediğini ve kişinin bu alanlarda ayrıca kendisini geliştirmesi gerektiğinin farkındayım. Ancak dersler, ders içerikleri ve dört yıllığa geçilebiecek bölüm seçenekleri de düşünülerek hangisinin daha işe yarar durduğu ve alanla ilgili temel sağlayabileceği konusunda alanda faaliyet yürüten tecrübeli kişilerin fikirlerine ihtiyaç duymaktayım.
Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.
CEVAP:
Bu soru vesilesiyle son günlerde içime dert olan bir konuyu dile getirmek istiyorum; Üniversite tercihlerinin yapıldığı dönemde olmamız nedeniyle son zamanlarda çok fazla üniversite tercihleri ile alakalı soru geliyor. Bizim zamanımızda (10 yıl önce) var olan ya da bilinen bilişim ile alakalı bölüm sayısı 2 elin parmak sayısını geçmezdi. Fakat son 10 yılda teknoloji o kadar hızlı ilerledi ki çok fazla bilişim bölümü ya çıkmaya ya da mevcut bölümler yayılmaya başladı. Dolayısıyla son günlerde gelen sorularda bahsi geçen pek çok bölüme hakim değilim. Hakim ya da doğruluğundan emin olmadığım bir konu hakkında, kişileri yanlış yönlendirmemek için bu zamana kadar hiçbir yazı yazmadım. Zira KodcuHerif.Com ‘da yer alan yazıların tamamı, her seferinde söylediğim gibi tecrübe ve gözlemler neticesinde yazılmaktadır. Kaldı ki, tecrübe edindiğim, birebir gözlemlediğim konularda yazılanlar için dahi saçma sapan eleştiriler gelirken, tecrübe etmediğim, gözlemlemediğim konularda yazı yazmam neticesine doğacak saçmalıklara tahammülüm zor oluyor =) Velhasıl kelam, son günlerde çok sayıda üniversite tercihi ile alakalı soru gönderen kardeşimizin sorularını yanıtsız bıraktığım için kusura bakmamalarını temenni ediyorum.
Müfredatlar ve Geçiş Yapılabilecek Bölümler
Soru da çok güzel bir şekilde hem Web Tasarımı ve Kodlama bölümünün müfredatını ve geçiş yapılabileceği bölümleri hem de Bilgisayar Programcılığı bölümünün müfredatını ve geçiş yapılabileceği bölümleri yazmışsın. Bu çok hoşuma gitti. Çünkü sağlıklı bir cevap için bunları araştırmam gerekiyordu, beni bir dertten kurtarmışsın =) Şimdi onları düzenleyerek ekleyelim;
Web Tasarımı ve Kodlama Bölümünün Müfredatı
Web Tasarımı ve Kodlama Bölümünden Geçiş Yapılabilecek Bölümler
Bilgisayar Programcılığı Bölümünün Müfredatı
Bilgisayar Programcılığı Bölümünden Geçiş Yapılabilecek Bölümler
Bilgisayar Programcılığı
KodcuHerif.Com ‘a gelen sorular arasında ciddi bir kesim bilgisayar programcılığı bölümü hakkında sorular soruyor. Açık konuşmak gerekirse hem gelen sorular hem de çevremdeki bilgisayar programcılığı mezunu kardeşlerimizin iş hayatında çektikleri sıkıntılar nedeniyle üzülmemek elde olmuyor. Çünkü bölümün isminden dolayı çok fazla bilgisayar programcılığı bölümünü tercih eden kişi var fakat bölüm isminin hakkını vermiyor. Yani bilgisayar programcılığı okuyan bir kardeşimiz sektörün ihtiyaç duyduğu şekilde bilgisayarda kayda değer bir şekilde program yazamıyor. Elbette okulda aldığı eğitime ek olarak kendisini geliştiren kardeşlerimizi tenzih etmek gerek.
Bilgisayar programcılığı bölümünün müfredatına bakınca da bilişim alanına yönelik Web Tasarımı ve Kodlama bölümüne nazaran çok daha ideal dersler var. Fakat söz konusu derslerin hemen hemen her biri başlı başına bir alan niteliğinde. Yani verilen dersler hep temel seviyede ve buda o derste kayda değer ilerleme sağlanabilmesine imkan tanımıyor.
Web Tasarımı ve Kodlama
Web Tasarımı ve KodlamaWeb tasarımı ile alakalı özellikle son bir yıldır “Web tasarımı ölecek, yerini mobil uygulamalar alacak” şeklinde yazılar ve yorumlar görüyorum. Bu konu hakkında bir makale hazırlamaya karar vermiştim, taslak halinde duruyor, umarım yakın zamanda yazıp yayınlarım. Fakat şimdiden şunu söyleyeyim; Web tasarım ölmeyecek arkadaşlar. En azından kısa vadede ölmeyecek. Çünkü web tasarım yani bir web sitesi sahibi olmak ile bir mobil uygulama sahibi olmak arasında çok ciddi farklar var. Dolayısıyla yakın zamanda web tasarım işinin öleceğini düşünerek, web tasarım mesleğini seçmekten korkmayın.
Web tasarımı ve kodlama bölümüne gelecek olursak, müfredatı çok daha fazla iş dünyasına yönelik. Yani bilişim alanında faaliyet gösteren bir firma sahibi eleman alacak olsa, iki bölümünde müfredatına bakması durumunda web tasarımı ve kodlama bölümü mezunu birini seçmesi daha olası. Bilgisayar programcılığı bölümü programlama, tasarım, animasyon gibi başlı başına ayrı ve kısmen birbirinden uzak meslek gruplarında derslere sahipken, web tasarımı ve kodlama bölümü çok daha birbiriyle yakından alakalı derslere sahip.
Tercih Nedenleri
Şimdi iki bölüm ile alakalı kısa bilgiler verdikten sonra tercih etme nedenlerine göz fırlatalım. Web tasarımı ve kodlama bölümü, bir firmanın daha fazla ilgisini çekebilecek derslere sahip. Bilgisayar programcılığı bölümü ise çok daha fazla alanda derslere sahip. Bu açıdan bakıldığında ben olsam web tasarımı ve kodlama bölümünü tercih ederdim.
Diğer yandan bakıldığında ise amaç DGS ‘ye girip, 4 yıllık bir lisans programına geçmek. Bilgisayar programcılığı bölümünden mezun bir kişi DGS ‘ye girip 17 lisans programından birini kazanma şansı varken, web tasarımı ve kodlama bölümünden mezun birinin sadece 5 bölüm seçme şansı var. 4 yıllık yazılım temelli bir bölüme geçilmek istenildiğinde ise durum biraz değişiyor. Zira bilgisayar programcılığı bölümünden 4 yıllığa geçilebilecek bölümler arasında fizik, istatistik gibi yazılım ile alakalı olmayan bölümlerde var.
SONUÇ
En sıkıntı duyduğum konuların başında, kişilerin tercihlerine yön veren konular geliyor. Şunu özellikle belirtmek istiyorum; Burada yazılanlar neticesinde karar vermeyin. Başka kaynakları da araştırın ve gitmeyi düşündüğünüz bölümlerin mezunları ile görüşün. Elinizde sosyal medya gibi çok mükemmel bir imkan var. Tanımadığınız dahi olsa bilgisayar programcılığından ya da web tasarımı ve kodlama bölümünden veya gitmeyi düşündüğünüz herhangi bir bölümden mezun birini sosyal medyada bulun ve iletişim kurun. Onlara derslerin zorluğunu, mezun olmanıza yardımcı olabilecek unsurları, mezun olduklarından sonra iş imkanlarını sorun. Tabi bazı mezunlar için okulu bitirmek ve iş bulmak kolay, bazıları için zor olmuştur. Dolayısıyla birden fazla mezun ile görüşün.
15 yıla yakın süredir ağırlıklı olarak web yazılım ve web tabanlı projeler yapmam nedeniyle mevzuya duygusal bakmamaya çalışıyorum. Fakat ben eleman arayan, web alanına yönelik çalışmalar yapan bir firma sahibi olsam web tasarımı ve kodlama bölümünden mezun birini işe alırım. Ha, firmalara program ve çeşitli yazılımsal çözümler sunan bir firma sahibi olsam o zamanda bilgisayar programcılığı mezunu birini tercih edebilirim. Ülkemizde ise yazılım firmasından çok web tasarım firması olduğunu da ayrıca belirtmek gerek.
Netice olarak hayat senin, tercih senin =) Fakat hangisini tercih edersen et, aralarında uçurum denecek kadar bir fark yok. Dolayısıyla yanlış bir tercih yapmış olsan dahi bundan dolayı ciddi bir sıkıntı yaşamazsın.