Com.tr Alan Adı Nasıl Alabilirim?

Com.tr Alan Adı Nasıl Alabilirim?

Hem gerçek hem de tüzel kişilerin, ticari amaçlar ile kullanmalarına yönelik alınan alt alan adına com.tr domain denilmektedir. Com.tr uzantılı olan domaini alabilmek için bazı şartların yerine getirilmesi gerekir. Bu şartlar ile ilgili derlediğimiz yazımızı inceleyerek işlemlerinizi nasıl yürüteceğiniz konusunda net bilgilere sahip olabilirsiniz.

Com.tr Uzantılı Domainler;

İnternet üzerinde hizmet veren web sitelerin alan adları içerisinde en çok kullanılan ve bilinen uzantılar .tr alan adı olarak karşımıza çıkıyor. Son dönemlerde sıkça kullanılan .tr uzantılı domainler için bir belge hazırlanmasına gerek yok iken, .com.tr uzantıları için bazı belgelerin hazırlanması gerekir.

com.tr domain uzantıları yani alan adları, ODTÜ’ye bağlı olan kurum tarafından yönetiliyor. Bu kurum aracılığı ile alan adları kişisel isme ya da şirket ismine tescil ettirilebilmektedir. Her iki uzantı için de yapılacak işlemler ve hazırlanması gereken evraklar değişmektedir.

Kişisel Alan Adı Alma İşlemleri;

Kişisel .tr alan adı almak için bazı yolların izlenmesi gerekir. Kişisel alan adı almak, kurumsal alan adı almaya göre çok daha kolaydır. Türkiye’de bu konuda hizmet veren birçok firma bulunsa da, işlemler ODTÜ aracılığı ile yürütülmektedir. ODTÜ tarafından üstlenilen görev gereği, Türkiye’de alınan .tr uzantılı domainler kontrol edilmektedir. Birçok firma aracılığı ile nic.tr alınsa da, alan adı ODTÜ’ye onaylatılmak zorundadır.

Kişisel alan adı almak için yapılması gereken işlemler çok basittir. Öncelikle alan adı belirlenir ve sonrasında kimlik gönderilir. Ancak kişisel alan adı alırken kimlikte geçen ad ve soy ad şeklinde kişisel alan adı alınmaktadır. Bunun dışında kişisel alan adı verilmiyor.

Kurumsal Alan Adı Alma İşlemleri;

Kişisel alan adı almaktan daha zor olan kurumsal alan adı için birkaç işlemin gerçekleştirilmesi istenir. Kurumsal alan adı almak için ilk olarak ir markaya sahip olunması gerekir. .com.tr olarak alınması istenen kelimenin marka olması zorunludur.

Eğer alınacak isim marka değil ise öncelikle Türk Patent Enstitüsünden marka patent işlemi gerçekleştirilir. Firma sahibi olan ve marka patentini gerçekleştirmiş kişilerin marka tescil belgesi, marka sahibinin kimliğinin fotokopisi ve alan adı formu belgelerini hazırlaması ve başvurunun yapılması gerekir. Yapılan başvuru sonucu, ortalama 5 gün içerisinde sonuçlanır.