Web siteleri hem komplike yapılardır hem de tamamen kişiye özgü istekleri içinde barındıran bir üründür. Bu nedenle net olarak bir web sitesi şu kadar tutara yapılır diye bir yanıt yoktur. Ucuz web sitesi, hızlı web sitesi, e-ticaret sitesi, blog sitesi ve bunun gibi daha sayabilecek onlarca seçeneğin içerisinden birçok alternatif üretilebilir.
Web sitesi yaptırmak
Tamamen kişisel bir web sitesi yaptırmak için öncelikle dikkat etmeniz gereken, sitenizin içinde bulunduracağı özellikleri belirlemektir. Çünkü bu özellikler ne kadar çoğalır ve özelliklerin ne kadar detayı varsa maliyeti de o kadar artacaktır. Özelliklerine karar verdiğiniz sitenin bir sonraki aşaması hangi sayfalara sahip olmasını istediğinizi belirlemektir. Son olarak, belirlediğiniz sayfalarda ne tür bilgilerin olmasını istediğinizi de kafanızda ya da taslak halinde bir kağıda tasarlamanız (kuvvetle önerilir) daha sağlıklı olacaktır.
Bu noktadan sonra size web sitenizi yapacak firmayı araştırmak dışında bir iş kalmıyor.
Bir web sitesi nasıl yapılır?
Her işte olduğu gibi bir web sitesi yapmak için de birçok ayrıntıya dikkat etmek ve bunları bir araya toplamak gerekir. Ana hatları ile bir web sitesinin yapım adımlarını görelim.
Web tasarım
Web tasarım aşamasına sitenizin kıyafetlerini hazırlama kısmı diyebiliriz. Burada web sitenizin kullanıcılara nasıl görüneceğini ayarlıyoruz.
Tasarımın CSS koduna çevrilmesi
Elbisemizi hazırladık, sırada bedenimize oturtmak var. Yani, arka planda yazılacak kodların web sitenizin her noktasında nasıl işleyeceğini, yazılım ve görselin nasıl haberleşeceğini ayarlayacağız.
Yazılımın yapılması
Burası yapması en zor ama anlatması en kolay kısım. Sadece kod yazıyoruz. Bu adımı web sitesinin iskeleti olarak düşünebiliriz.
İçeriklerin SEO uyumlu girilmesi
Wen sitesinde SEO yani arama motoru optimizasyonunun %50’si yazılım ile düzenleniyor olsa da kalan %50’lik kısım tamamen içeriklerin düzenlenmesi ile alakalıdır. O yüzden Google’ın sizi görmesini beklemeyin, görmesini sağlayın.
Yayına alım aşaması
Bu aşamada birçok isteğe bağlı etken var ama biz tümünü uygulamanızı öneririz. SSL yani güvenlik sertifikasının olup olmayacağı, hosting yani sitenin nerede barındırılacağı, domain yani alan adının ne olacağı ve bunun gibi birçok şeyin ayarlanması gerekir.
Yayınlama
Ve geldik son adıma web sitesini yayınlama. İşte günlerce uğraşılan şeyin hayata geçtiği an. İnternete girip alan adınızı yazdığınızda sitenizin çıkması için arka planda birkaç işlem yapıyoruz.