IP Adresi Nedir?
IP adresi, uzun adı “İnternet Protokolü” olan, internet üzerinden iletişim kurabilmek ve veri alışverişinde bulunabilmek için kullanılan ağ kimliğidir. İnternete bağlı olan her cihazın bir kimliği olmak zorunda. IP adresleri, internet üzerinden gönderilen herhangi bir bilginin, verinin ya da dosyanın doğru adrese gitmesini sağlar. İnternet Protokolü deyince aklımıza gelen iki sistemi ele alalım.
IPv4 Nedir?
IPv4, İnternet Protokolü’nün dördüncü sürümüdür ve internete bağlı cihazların çoğunluğun hâlâ kullandığı protokoldür. Her ne kadar nispeten yeni bir gelişme olarak gözükse de IPv4 aslında 1983’te uygulanmaya başlanmıştır. Yaşına rağmen, IPv4 hâlâ harika bir şekilde çalışmaya devam etmektedir. Peki o zaman, bu teknoloji ihtiyacımızı karşılamaya devam ediyorsa, neden onu değiştirmemiz gerekiyor?
IPv4’a dair oldukça önemli bir problemle karşı karşıyayız. Daha fazla IP adresimiz yok. IPv4, IP adresleri 32-bit sayı temellidir, yani 4,3 milyar olası IP adresi vardır. Bu büyük bir sayı gibi gözükse de dünya nüfusunun 7,6 milyar civarında olduğunu düşündüğümüzde, neden yeterli sayıda adres bulunmadığını görebilirsiniz. Her bir cihaz kendine has bir IP adresine ihtiyacı vardır ve çoğu internet kullanıcısı birden fazla cihaza sahiptir. Her geçen gün daha fazla sayıda insan internete bağlandığından dolayı IPv4’ün yerini alacak yeni bir şey bulma gerekliliği ortaya çıkmıştır.
IPV6 Nedir?
1995 senesinde IP adresi problemini çözmek için IPv6, yani İnternet Protokolü’nün altıncı sürümü oluşturulmuştur. 1998 yılında son hâlini almış ve o zamandan beri internet yavaş yavaş bu yeni protokole geçiş yapmaktadır. IPv4 ve IPv6 arasındaki en büyük fark, IPv6’nın 128-bit sayı temelli IP adresleri kullanmasıdır. Bu, 340 undesilyon (340 x 1036) IP adresi olduğu anlamına gelir. Uzun yıllar boyunca IP adreslerinin tükenmesi konusunda endişelenmemize gerek kalmayacak derecede büyük bir sayı.
IPv6’nın artısı yalnızca IP adreslerimizin bitmemesi değil, aynı zamanda sağladığı çok sayıda eşsiz adres olduğundan dolayı her cihazın kendine has bir adrese sahip olabilmesidir. Şu anda, IPv4 adresleri sınırlı sayıda olduğundan dolayı, çoğu cihaz bir IP adresini paylaşır. Bu, çoğu zaman verilerin doğrudan bir cihaza gönderilmediği anlamına gelir. Bunun yerine, bir yönlendiriciye gönderilir ve ardından bu yönlendiriciye bağlı cihazlara iletilir.
IPv6’nın, IPv4’e kıyasla başka birçok avantajı vardır. Genel olarak daha verimlidir, daha iyi yönlendirme işlevselliğine sahiptir ve eşler arası ağ bağlantı için (P2P) daha iyi bir destek sağlamaktadır.
IP Sorgulama Nedir?
Kullanıcıların kendi cihazlarının IP numarasını kolayca sorgulamaları mümkün. Bilgisayarlar da birbirlerini IP numarası ile tanıyıp iletişim kuruyorlar. Aynı şekilde internete her girildiğinde IP numarası, kullanıcıya dair en önemli veri olarak sayılabilir. Peki bu sorgulamanın önemi nereden geliyor? İnternete hangi lokasyondan bağlanıldığını ya da hangi internet sağlayıcısını ve ağı kullanarak bağlantı yapıldığını anlamanın tek yolu IP sorgulamak.
Bu cevap, internet gibi milyarlarca kullanıcının aktif olarak her an her saatte yer aldığı bir mecrada son derece geçerli. IP sorgulama cihazın içinde sorgulanabildiği gibi; arama motoruna “IP sorgulama” yazdığınızda da kendi cihazınızın IP numarası ile karşılaşıyorsunuz. IP adresi denilen numara, 4 adet 8 bitlik sayıdan oluşuyor. Dolayısıyla bunların 32 bitlik sayılar olduğunu söylemek mümkün. Noktalarla ayrılan sayıların maksimum 3 rakamdan oluştuğunu belirtmekte de fayda var. Sayıların 254’ten daha büyük olmadıklarını da gözlemlemek mümkün. Tüm bu numaralandırma sistemine öktet ya da sekizli deniliyor. Okumayı kolaylaştırmak için bu sayılar desimal olarak yazılıyor.