Dart Programlama Dili Ve Flutter Nedir?

Flutter Nedir?

Flutter, Google tarafından oluşturulan ve Mayıs 2017’de yayınlanan ücretsiz ve açık kaynaklı, mobil, web ve masaüstü uygulamaları geliştirmek için kullanabileceğiniz bir mobil UI frameworktür. Flutter çapraz bir platformdur, aynı altyapıyı kullanarak hem IOS hemde Android tabanlı uygulamalar geliştirebilirsiniz.

 

Flutter iki ana parçadan meydana geliyor;

SDK (Yazılım Geliştirme Kiti) : Uygulamalarınızı daha kolay geliştirebilmeniz için bir çok aracı hizmetinize sunar. SDK yazdığınız kodu hem IOS hemde Android için derleyebilmenizi sağlar.

 

Framework (Bir çok UI ve kütüphaneler) : Yazılım geliştirirken kullanılan bir çok UI bileşeni (buttonlar, text inputlar v.b.) hizmetinize sunar. Bu bileşenleri projelerinize göre özelleştirebilirsiniz. Flutter ile yazılım geliştirmesi yapabilmek için Dart adında bir programlama dili kullanılır. Dil Google tarafından Ekim 2011’de oluşturulmuş, her geçen yıl kendini geliştirerek yoluna devam etmiştir. Flutter’in en büyük rakibi Facebook’un geliştirmiş olduğu React Native teknolojisidir.

 

Dart Nedir?

Dart, ilk kez Google tarafından geliştirilen ve daha sonraları Ecma tarafından standart haline getirilen açık kaynaklı bir programlama dilidir. Google desteklediği Flutter SDK sayesinde Dart dilini kullanarak artık hem iOS hem de Android uygulamalar geliştirebiliyorsunuz. Mobil uygulamaların dışında Dart programlama diliyle birlikte : web, sunucu ve IoT cihazlar için uygulamalar geliştirebilirsiniz. Dart dili sınıf tabanlı , tek kalıtıma sahip kısacası nesne tabanlı , C programlama dilinin kod dizilimine benzemektedir. JavaScript diline veya çalıştığı sistemdeki native dile çevrilebilir. Interface’ler, Abstracts, generic type ve opsiyonel tipleri desteklemektedir.

 

Dart’ı Özel Yapan Nedir?

Birçok dilden farklı olarak Dart, geliştirme sürecini geliştiriciler için olabildiğince rahat ve hızlı hale getirmek amacıyla tasarlanmıştır. Bu nedenle, kendi paket yöneticisi, çeşitli derleyiciler / aktarıcılar, ayrıştırıcı ve biçimlendirici gibi oldukça kapsamlı yerleşik araçlarla birlikte gelir. Ayrıca, Dart sanal makinesi ve Tam Zamanında derleme, kod değişikliklerini hemen yürütülebilir hale getirir. Kod üretime girdikten sonra yerel dilde derlenebilir, bu nedenle çalıştırmak için özel bir ortam gerekmez. Web geliştirme durumunda, Dart JavaScript’e aktarılır.