Geleceğin Programlama Dili


Bu konumuzda “geleceğin programlama dili hangisi olabilir?” sorusunu cevaplıyoruz.
SORU:

Merhaba abi. Öncelikle sana gıptayla bakıyorum. Çok iyi bir iş yapıyorsun, bizlere yardımcı olarak. Allah razı olsun.
Soruma gelecek olursak abi ben 10. sınıf bilişim tek. okuyorum (anadolu teknik lise). Şuan da programlama öğrenmek istiyorum ki okulda C# görüyoruz. Bunun dışında geleceğin dili olarak gördüğün ve öğrenebileceğim programlama dili hangisidir abi ? Şuanda C# görüyoruz biraz öğrendim ama başka dil de öğrenmek istiyorum yavaştan.
Teşekkürler şimdiden.
CEVAP:
Öncelikle teşekkür ederim kardeşim =) Soruna gelecek olursak elbette aklımda bir programlama dili var. Buna rağmen yinede başka fikirler almak adına araştırma yaptım. Zaten düşündüğüm programlama dilinin doğru olduğunu gördüm =)
Bu soruya “kesinlikle geleceğin programlama dili budur” demek çok zor. Bizde sevdiğin ya da desteklediğin bir şeye fanatik duygular ile bağlılık söz konusu olduğundan aforoz ederler adamı =) Bu nedenle geleceğin programlama dili olarak değil de, tavsiye ettiğim programlama dili olarak cevaplayayım sorunu 😉
Tavsiye Ettiğim Programlama Dili
Yaptığım araştırmada her kafadan bir ses çıktığını bir kez daha görmüş oldum. “C# öğrenilmesi lazım” diyende var “C# öğrenmede ne öğrenirsen öğren” diyende var, “C öğren” diyende var, “Assembly öğren” diyende var =)
programlama diliBir dili geleceğin programlama dili olarak görmek çok zor. Yazılım öğrenmeye çalıştığım ve eğitim aldığım dönemde, yazılım öğreten hocama sürekli “hocam lütfen PHP öğrenelim, ASP.Net Öğrenmeyelim” diye bir dünya dil dökmüştüm. Çünkü o dönemde PHP ile ilgili iş ilanları fazlaydı ve hazır scriptlerin hemen hemen hepsi PHP ile yazılmıştı. Bende PHP öğrenip hazır scriptlere müdahale edebilmek istiyordum. Hocamızda “Neden PHP öğrenmek istiyorsun ki … Geleceğin yazılım dili C Sharp” demişti. Şimdi o dönemden bugüne baktığımdan hocanın haklı olduğunu görüyorum. En azından o dönemde PHP bilmek en çok aranılan vasıf iken, bugün ASP.Net, C# en çok aranılan vasıf konumunda.
Bizim yazılım hocası belki benim ısrarlarıma dayanamayıp daha fazla ısrar etmemem için, belki başka bir dil öğretme şansı olmadığı için veya belki de hakikaten böyle olacağını bildiği için bunu öngörebildi. Tabi bu C#’ın bugün en iyi yazılım dili olduğu anlamına gelmiyor. Sadece o gün ki konumdan daha iyi konumda.
Benim öngörüm şu; Buna aslında bir taktikte diyebiliriz. Her şeyin temelinde ihtiyaç yatar gençler. Bundan 10 sene kadar önce internet kullanımı hızla yaygınlaşmaya başladı, insanların olduğu yerde firmalarda olmak ister, dolayısıyla firmalar web sitesi yaptırmaya ve bir sürü web tasarımcı piyasaya çıkmaya başladı. Bunun için erken kalkan ve aklını kullanan yol aldı. Şimdi baksanız elinizi salladığınızda web tasarımcıya çarpıyor. Tabi bunun nedeni Web Tasarım bilmeyip, hazır scriptler ile bir şeyler yapanlardan kaynaklanıyor.
Şimdi ise mobil sektörü hızla gelişiyor. Herkesin elinde akıllı telefonlar yaygınlaşıyor. Yakında elinde akıllı telefon olmayan kalmayacak diyebiliriz. Bu nedenle firmalar uygulama yaptırmak isteyecekler. Bugün siparişleri internetten alanlar yarın kendi mobil uygulamalarına sahip olmak isteyecek. Dolayısıyla mobil uygulamaları geliştirmenizi sağlayacak bir kodlama dilini geleceğin programlama dili olarak öngörüp tavsiye edebilirim.
Şu anda Android piyasanın yarısından çoğuna hakim yani yüzde 80 gibi bir oran söz konusu. Bu yüzden Android uygulama yapma çok ciddi avantaj sağlar. Bunun içinde Java öğrenmek konusunda çalışmalara başlayabilirsin. Zaten C# öğreniyorsan Java öğrenmek ile ilgili çok ciddi bir sıkıntı çekmezsin. Çünkü birbirlerine çokta yabancı diller değillerdir.
Android piyasanın yüzde 80’ine hakim olsa da, mobil uygulama yaptıracak bir firma uygulamasının sadece Android ‘te değil Apple mobil ürünlerinde de çalışmasını isteyecektir. Bunun için Objective-C kodlama dilini de bilmek gerekebilir. Piyasada hem Android hem iOS hemde Windows Phone ‘da çalışacak uygulama geliştirme imkanı sunan ortak uygulama geliştirme kütüphaneleri yada platformlar olsa da ne kadar sağlıklı olduğu net değil.
SONUÇ
Geleceği GörmekBen gelecekte insanların PC ‘den çok mobil cihazlarda vakit geçireceğini düşünüyorum, ki bugün zaten böyle bir durum söz konusu diyebilirim. Tek fark şu anda mobilde her ihtiyaç karşılanamıyor ve bazı noktalarda PC’ye ihtiyaç duyulabiliyor. PC’ye ihtiyacın tamamen ortadan kalkması durumunda ve mobil uygulama yaptırmak isteyen kişilerin de sayısı artacak. Dolayısıyla mobil uygulama geliştirme potansiyeline sahip yazılımcılar daha çok aranacak.
Tabi bunların tamamı bir öngörü. Geleceği bilmenin imkanı yok. Bir bakarsınız yarın insanların hayatını değiştirecek çok güzel, kullanışlı ve maliyeti düşük bir ürün çıkar, herkes onu kullanmaya başlar. Ona yazılım geliştirmek için belkide şu anda kimsenin sallamadığı bir programlama dili kullanılabilir. Ya da belkide mobil uygulamalar için ortak bir dil çıkar ve mobil uygulama yapma daha kolay gelir, bu sayede o programlama dilini öğrenmek çok daha kazançlı olabilir.
Netice olarak sizin hangi platforma yönelmek istediğinizdir. Ben yazılıma başladığımda Windows’a yazılım yapmak ciddi para getiren bir işti fakat ben hiç bir zaman bir Windows uygulaması yapmak yada Windows uygulaması yaparak para kazanma hayali kurmadım. Web yazılımcı olmak istedim ve ona yöneldim. Aynı şekilde şimdi mobil uygulama geliştirme merakım var ama kendimi geliştirmek için ihtiyaç duyduğum zamanı bulamıyorum. Bu nedenle sizde hangi platform için uygulama yapmak istiyorsanız ona yönelin. Sevmediğiniz bir platforma, sırf para kazanmak için yönelirseniz, bir noktadan sonra o iş size işkence gibi gelir 😉