XML Nedir?
XML, Extensible Markup Language ya da Türkçesiyle Genişletilebilir İşaretleme Dili, hem insanlar hem bilgi işlem sistemleri tarafından kolayca okunabilecek dokümanlar oluşturmaya yarayan bir işaretleme dilidir.
Günümüzde internet teknolojisi, çoğu kullanıcı için sosyal medya uygulamaları, online alışveriş ve oyunlardan ibarettir. İnternet kullanıcıları, kullandıkları bu sitelerin arka planında nelerin işlediğini fark bile edemiyor. Bu haliyle, internet ortamı kusursuz bir şekilde düzenlenmiş bir ortam gibi duruyor. İlk baktığınızda basit bir şey gibi görünse de, internet sitelerinin arka planında karışık sistemler dönüyor, bu sistemler gelişiyor ve değişiyor. Veri alışverişinde büyük yenilik yaparak insanlık tarihinde ciddi bir sıçramaya sebep olan internet, hala günümüzde de hızlı bir şekilde dönüşmeye devam ediyor.
Bu gelişmenin önemli noktalarından birini ise veri alışverişi oluşturur. Başlangıçta el ile ayarlanan ayarlara bağlı olduğu için zor bir şekilde gerçekleşen veri alışverişi için artık daha kolay ayarlar vardır. Yazılımcılar ve programcılar yapısından, ortada olduğu zamandan bu yana devasa kolaylıklar sağlayan, bu sayede veri teknolojisinde büyük olay yaratan XML teknolojisi bu yönde önemli bir yere sahip oldu. Bu yazımızda, veri alışverişinde çığır açarak günümüzdeki hızlı ve kolay internetin temellerini atan XML teknolojisi hakkında genel bilgilere ulaşabilirsiniz.
XML bulunmadan önce yukarıda bahsedilen engel nedeniyle, bir veri tabanından başka bir veri tabanına ya da bir platforma transfer yaparken birçok sayıda sorun çıkıyordu. Programcılar, kaynak veri tabanındaki içeriği yeni platforma uygun hale çevirmek için baya zamanını harcıyordu. Böylece veri alışverişinin hızı bugün kıyaslanmayacak biçimde düşük seyrediyordu. Meta alanda standart belirleyen XML ile bu engel ortadan kaldırıldı.
XML’nin Özellikleri
XML, HTML diline benzer şekilde, hiyerarşi temelli işaretleme dillerinden biridir. Ancak burada kullandığımız etiketler, HTML ’den ayrı olarak, el ile belirleniyor. Adlandırma konusunda programcılara aynı seçenek geçerli değildir. Yine de bu, XML ’in doldurduğu boşluğu, yararlarını, yaptığı devrimi ortadan kaldırmıyor.
Hiyerarşik yapıdaki XML dilinde açtığınız etiketleri kapatmalısınız. Oluşturduğunuz etiketlere özellikler atayarak işinizi kolaylaştırabilirsiniz.