Symfony Framework Nedir ? Faydaları Nelerdir ?

Bir web uygulaması veya web sitesi saf PHP’de veya framework’lerin biriyle oluşturulabilir. Uygulamanın karmaşıklık düzeyine, geliştirme zaman çerçevelerine, kodlayıcıların deneyimine ve diğer bazı faktörlere bağlıdır.
Symfony, Laravel ve CodeIgniterdan sonra popülerlik bakımından 3. sırada yer aldı. Symfony çerçevesinin birçok avantajı resmi web sitesinde listelenmiştir. Ancak dış bir bakış açısı istiyorsanız, yazımızı okumaya devam etmelisiniz, Symfony framework kullanmanın iyi ve kötü yanlarına odaklanacağız.

 

Framework Nedir ve Neden İhtiyacınız Var?

Symfony tartışmasına geçmeden önce, bir framework’ün ne olduğunu açıklığa kavuşturalım.

Bir framework, yazılım uygulamalarının geliştirilmesini kolaylaştırmak için belirli görevleri yerine getiren evrensel, yeniden kullanılabilir programların bir koleksiyonudur. Mecazi olarak, bir web uygulaması veya web sitesi geliştirme için bir iskelettir. Boş bir ev satın alıp mobilyalarla doldurduğunuz gibi, geliştiriciler de bir framework alır ve projeye yönelik özellikler ile doldurur. Bir framework kullanmak şart değildir, ancak kodlayıcının hayatını kolaylaştırmak için iyi bir uygulamadır. Bir çerçeveyi kullanmanın nedenleri:

 

Daha Hızlı Gelişme

 

Framework ile birlikte gelen özellikler ile proje süresinde tasarruf sağlarsınız.

Daha Kolay Bakım

 

Bir framework kullanmak belirli bir yapı ve uyulması gereken ortak kurallar getirir. Bu nedenle, yeni bir geliştirici veya ekibin devam etmekte olan projeye katılması bir sorun olmayacaktır.

Daha Az Sorun

 

Framework kodu açık ve kanıtlanmış olup hata sayısını azaltır.

 

Daha İyi Güvenlik

 

Framework bileşenleri, zaman zaman yükseltme ve güvenliğin artırılması ile desteklenir.

Bir framework, içinde iyi olan bir geliştirici olmadan hiçbir şey ifade etmez. Mükemmel bir uzman bulursanız, kullandığı framework’de yetkin olduğu sürece hangi framework kullanılacağı gerçekten önemli olmayacaktır.

Symfony Seçmek İçin İyi Nedenler

Symfony 2005’te piyasaya sürüldü ve en olgun ve güvenilir PHP framework’ü itibarını kazanmak için uzun bir yol kat etti. Kurumsal web uygulamaları için 1 numaralı seçimdir. İşte nedenleri:

 

1. Yüksek Esneklik

Symfony, zengin özellikli PHP frameworklerinden birisidir.. Symfony‘nin bu kadar müthiş olmasını sağlayan en önemli iki teknolojik faydası; Modüller ve Bileşenler.

Herhangi bir özelliği (ör. Bir blog, bir alışveriş sepeti vb.) uygulamak için bir dosya modülü (PHP dosyaları, stil sayfaları, JavaScripts, resimler) gibi düşünün. Paketlerin ana yararı, ayrıştırılmış olmalarıdır. Genel geliştirme maliyetini azaltmak için bunları birçok uygulama için yeniden yapılandırabilir ve yeniden kullanabilirsiniz. Bileşenler, rutin görevleri azaltan ve geliştiricilerin belirli iş özelliklerine odaklanmalarını sağlayan genel özelliklerdir. Geliştirme sürecini kolaylaştıran 30 yararlı Symfony bileşeni vardır. Bileşenleri bağımsız olarak kullanabilir ve mimariye sorunsuz bir şekilde kendi özel modüllerinizi ekleyebilirsiniz. Symfony bileşenleri diğer çerçevelerde (ör. Laravel için) veya düz PHP çözümlerinde tek başına da kullanılabilir. Paketler ve bileşenler, mimarideki katı bağlantıları ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Ne kadar az bağlantı varsa, düzenleme yaptığınızda sistemin diğer bölümlerini bozma riski olmadan değişiklik yapmak o kadar kolay olacaktır. Böylece, oldukça esnek bir şekilde yazılımlar oluşturabilirsiniz.

 

2. Sistemin Arkasındaki Şirket

Symfony, ticari olarak desteklenen birkaç framework’den biridir. Şirket yaratıcısı ve sponsor SensioLabs, itibarına aktif olarak katkıda bulunuyor. Bunun bize sunduğu anlam ise, framework’ün sürekli güncel olacağı, çıkar ise hatalarının en kısa zamanda giderileceğini, güvenlik açıklarının mümkün olduğu kadar az olacağıdır.

3. Kanıtlanmış Güvenilirlik

Symfony, zaman içinde güvenilirliğini kanıtlarken, diğer birçok framework başarısız oldu. PhpBB, Drupal, Magento ve eZ Publish gibi birçok önemli platform Symfony kullanıyor.

 

4. Kolay Test

Her yeni kod satırı, bir uygulamanın kararlı çalışmasını garanti etmek için test edilmelidir. Kod bloklarını yeniden kullanmak, katı bağlantılar olmaması ve tasarım kalıpları oluşturma olasılığı Symfony‘de daha iyi bakım ve test yapılmasına katkıda bulunur.

5. Uzun Vadeli Destek

Symfony, düzenli güncellemeleri olan istikrarlı ve iyi test edilmiş bir framework’dür. En son sürümler uzun süreli desteklenir ve daha yeni sürümlere güncellemek kolaydır ve uyumludur.

 

6. Büyük Topluluk

Framework hayatta kalabilmesinin etkili yönlerinden biri iyi bir topluluktur. Resmi web sitesi, topluluklarında 2000’den fazla katılımcı ilan etti. Bu sayı, diğer PHP framework topluluklarından birkaç kat daha fazladır.

Peki topluluk neden önemlidir? Sadece ilk geliştiriciler iyileştirmeler üzerinde çalışmaz. Symfony açık kaynaklı kodlu bir framework. Bu, dünyanın her yerinden gelen PHP uzmanlarının ve meraklılarının framework için daha iyi hale getirmede yer aldığı anlamına gelir. Topluluklarda insanlar birbirleriyle işbirliği yaparlar. Yeni bileşenler oluştururlar, ortaya çıkan sorunları çözmeye çalışırlar veya başkalarına tavsiye konusunda yardımcı olurlar.

 

7. Detaylı Belgeler

Eksik veya güncel olmayan belgeler birçok teknolojinin sorunudur. Symfony belgeleri, diğer PHP framework belgelerine kıyasla en iyilerinden biri olarak kabul edilir. Açıkça yazılmış, iyi yapılandırılmış, örneklerle birlikte sağlanmış ve sürümden sürüme güncellenmiştir. Her bileşenin ve geliştirme sürecinin bir bütününün açıklamasını Resmi websitesinde ve topluluklarda bulabilirsiniz.

 

Sonuç olarak; Bir çerçeve, geliştirme sürecini basitleştirmeyi ve hızlandırmayı amaçlamaktadır. Symfony güçlü ve sağlam bir PHP çerçevesidir. Bu platformla oluşturulan projeler, modüler tabanlı mimari nedeniyle oldukça genişletilebilir. Paketlerin ve bileşenlerin kullanılması, onu her boyutta ve karmaşıklıkta web siteleri ve uygulamalar için mükemmel bir çözüm haline getirir. Öğrenmek kolay olmasa da, her zaman iyi bir dokümantasyon, resmi kurslar ve toplulukların desteği bulunabilir.Hız ve performans Symfony’nin güçlü noktaları değildir. Ancak deneyimli kodlayıcılar, yüksek yüklü uygulamalarda ortaya çıkabilecek sorunların üstesinden gelebilir. Hangi çerçeveyi seçerseniz seçin, bunun sadece bir araç olduğunu unutmayın. Başarı, gelişimin emin ellerde olup olmamasına bağlıdır.